Námořnické téma patří ke každému létu. Návod na námořnické triko už máme, hodí se nám namalovat si k němu ještě tenisky:).

Budeme potřebovat:

  • razítka na textil StampoTextile, Marina
  • další razítka s mořským tématem
  • barevný razítkovací polštářek černý
  • modrou nebo šedou TEKUTOU textilní barvu ve spreji, případně i obě dvě; tmavě modrou na tkaničky
  • klasické husté textilní barvy: tyrkysová, hnědá, šedá, bílá, černá
  • kontury na textil: bílá, černá a případně i tyrkysová
  • bavlněné proužkované tenisky
  • pomůcky: štětec, kelímek s vodou, staré noviny


Postup:
Tenisky si hned na začátku vycpeme zevnitř starými novinami, aby se pod tiskátky stěny tenisek neprohýbaly. Novinami je zpevníme. Promyslíme si rozmístění jednotlivých razítek a narazíme si je černou textilní poduškou na obě boty.

Tip: Na proužkované tenisky volte raději méně razítek než na jednobarevné, aby nebyly tenisky „přeplácané“. Také se vám bude lépe pracovat na hladkých teniskách – bez mnoha švů, vsadek z jiných nateriálů a bez šněrování. Jakékoli složitosti na teniskách vám budou zhoršovat vaši práci. Naše tenisky jsou příkladem těch náročnějších na malování, ale uvidíte, že i nad nimi se dá zvítězit.

Vyndáme z bot tkaničky a plochu pod tkaničkami (jazyk boty) ztmavíme sprejem. Pod tkaničkami tak budeme mít výraznější tmavší plochu, bude působit plastičtěji. Sprejujeme světle modrou a šedivou. Případně stačí jen jedna z těchto barev. 
Tkaničky už nevracíme zpět, bude se nám bez nich lépe na boty malovat.

Štětcem a klasickými hustými barvami vymalujeme jednotlivá razítka tak, aby se barvy prolínaly mezi sebou, jak vidíte na obrázcích. Celá razítka takto překryjeme, přestanou být vlastně pod barvou vidět.


Černou klasickou hustou barvou jemně podstínujeme jednotlivá tiskátka, tím je ještě víc zvýrazníme. Kdo by si netroufnul, stínování vynechá. 

Necháme tenisky uschnout a na suchá barevná místa znovu nazpět tiskneme jednotlivá razítka černou textilní poduškou.

Domalujeme detaily razítek konturami.  

Na obou teniskách ještě těmito konturami nahodile doděláme pár čmáranců - pro odlehčení obrázku. Kontury necháme zaschnout, pak přežehlíme (zafixujeme obrázek) přes pečicí papír. Po celou dobu malování, ale i na žehlení se nám stále hodí mít tenisky zevnitř vycpané novinami. Pak teprve už můžeme noviny z tenisek vyndat.

Tip: Pokud se nám nelíbí původní barva tkaniček, můžeme si je také obarvit pomocí textilní tekuté barvy, v našem případě tmavě modré. Tkaničky jsou většinou z umělých materiálů, proto volíme tmavou barvu. Po oprání je velká pravděpodobnost, že se část barvy opere a barva tak vybledne. Část barvy se uvolní do vody. Proto také perte tkaničky odděleně od samotných tenisek. A určitě perte vše ručně!

Hotové tenisky s různobarevnými tkaničkami.


Produkty, které by vás mohly zajímat (1)